Afsluiting Rabocup Loopcircuit 2019

Geplaatst op: zondag 1 december 2019

Winnaars eindklassement, verbroken parcourss records en nog veel meer tijdens Strubbenloop in Zeijen.

Op zaterdag 30 november was de grote ontknoping van het Rabocup Loopcircuit 2019. Dit jaar werd er naast het gebruikelijke klassement voor de 10 km wedstrijden ook een klassement bijgehouden voor de afstand van 5 km. Ondanks dat de winnaars vrijwel allemaal al bekend waren werd het toch nog een spektakel. Het loopcircuit werd afgesloten tijdens de Zeijer Strubbenloop, onder het genot van een zonnetje kwamen ruim 150 lopers deelnemen in Zeijen.

Het eindklassement
Twee lopers gaan de boeken in als eerste winnaars van het korte klassement van het Rabocup Loopcircuit. Bij de vrouwen was deze eer voor Marjon Jager uit Eelde. Zij heeft het hele seizoen sterk gelopen met twee maal een overwinning een aantal podia plekken. Daphne Spreen uit Rolde werd tweede die haar laatste wedstrijd in stijl af sloot met een persoonlijk record. Het podium werd compleet gemaakt door Linda Duimering uit Muntendam.
Bij de mannen was het Tim Grelling uit Stadskanaal die de titel op zijn naam wist te schrijven, over het gehele jaar wist hij 4 overwinningen op zijn naam te zetten daarmee wist hij zijn concurrentie op afstand te houden. Steven van Luijk uit Assen werd tweede in het klassement en het jonge talent Jurre Boerema uit Paterswolde wist er met de derde plek van door te gaan.

Bij het traditionele klassement werd het dit jaar een strijd tussen twee dorpsgenoten bij de mannen. Mathijs de Vroome en Rikjan Bathoorn uit Peize gingen de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk was het de ervaren de Vroome die de titel wist te pakken. In Zeijen wist het jonge talent Bathoorn wel heel dicht bij de Vroome te komen, zou er volgend jaar een wisseling van de wacht zijn? Het podium werd compleet gemaakt door Johan Hoogeveen uit Boornbergum.
Bij de vrouwen was het Hillie Koops uit Gasselte die met bijna de maximale score het algemeen klassement wist te winnen. Met 4 overwinningen en twee 2de plaatsen was zij ongenaakbaar. Henriette Pepels uit Beilen en Alinda van Luijk uit Assen maakten het podium naast Koops compleet.

10 km
Uiteraard werd er ook gestreden om de dagprijzen in Zeijen. En het ging niet alleen om de dagprijzen, meerdere atleten deden een gooi naar het parcourss record. Het eerste record werd verbroken door Jolien de Waard uit Groningen. Zij pakte de winst met een tijd van 38:30 minuten, hiermee werd het parcourss record met 2 minuten verbeterd. Hillie Koops uit Gasselte werd tweede (40:39) en Milou Berends uit Groningen derde (40:48).

Bij de mannen werd de strijd uitgevochten tussen de twee Peizenaren die het hele jaar al met elkaar in strijd waren. De Vroome en Bathoorn liepen lang samen op, tegen het einde had de Vroome nog net iets meer over en wist zo de winst te pakken (35:01), Bathoorn zat er vlak achter en volgde op 14 seconden. Wim Opten uit Annen pakte het brons op gepaste afstand (36:17).

5 km
Op de 5 km werden beide parcours records verbroken! Grelling wist zijn titel met stijl binnen te halen, van begin af aan werd het een eenzame race, maar met een tijd van 16:26 min wist hij het parcourss record met bijna 20 seconden te verbeteren. Een kleine minuut later finishte Ivan Smid uit Emmen en weer een minuut later finishte Steven van Luijk uit Assen.
Lisa van der Mast uit Rolde wist het spektakel compleet te maken met het derde parcourss record. Zij wist een nieuwe tijd neer te zetten van 19:32 min. De strijd om het zilver werd een race in de race. Olga Elling uit Vries en Daphne Spreen uit Rolde mochten nog even sprinten om de tweede plek. Uiteindelijk wist Elling nipt voor Spreen te blijven en pakte zo het zilver.

Volgend jaar zal het Rabocup Loopcircuit weer plaatsvinden in de regio Noord Drenthe en Assen. Het circuit zal starten op zondag 2 februari in Zuidlaren met de Arnoud Magnin Wintercross.