Dames1 Vako handbal kampioen

Geplaatst op: maandag 26 maart 2018

Dames 1 kampioen en promoveert naar de eerste klasse!

Na een heel seizoen bovenaan te hebben gestaan, moesten de dames uit Vries afgelopen zondag het kampioenschap verzilveren in Stiens, Friesland. In Vries stond er na een uur een score van 15-14 op het bord, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Alleen een gelijkspel of winst zou genoeg zijn. Met een complete delegatie reisde de Vriezinnen af naar het pittoreske Stiens. Ook was er een groot supporterscomité meegereisd om de meiden richting de eerste klasse te juichen.

De score werd, net zoals vele wedstrijden hiervoor, geopend door Chantal Blok. Die verder ook een heel goede pot speelde en ook de topscoorder van de wedstrijd was met 8 doelpunten. De 2-0 volgde al snel door een mooie break out aangespeeld door Marieke Pothof en afgemaakt door Mirthe Nuwolt. Toch wisten de Friezinnen terug te komen tot een 3-3 en moesten de dames uit Vries een tandje erbij zetten. Iris Boekema wist nog een doelpuntje mee te pikken vanuit een snelle tegenaanval, waarna Marny Bruiniers prima inviel aan de rechter kant. Aan het einde van de eerste helft stond het 8-11 door een mooie break-out van Irene Ybema, die haar laatste wedstrijd in het rood-gele shirt speelde, aangespeeld door Lisanne Liewes. Sandra Albring wist zowaar niet één keer het net te vinden deze wedstrijd, waarvan zijzelf zichtbaar baalde, maar speelde overall een prima pot.

De boodschap in de rust was duidelijk: in de dekking compact met elkaar blijven staan, eigen spel blijven spelen en blijven scoren om zo een ruimere marge op te bouwen. Aan het begin van de tweede helft leek het er even op alsof de zenuwen de jonge ploeg de baas werd. Thessa van Bergen wist de boodschap in de verdediging wel uit te voeren en stond daar als een huis. Een score van 11-12 was dan ook lang de score die op het bord bleef hangen. Gelukkig werd het eigen spelletje snel weer opgepakt en wist VAKO meermaals te scoren. Vanuit een ingooi speelde A-jeugd speelster Kim Tolner een perfecte break out aan op Marieke Pothof. Ook keepster Tamara Jansma keepte weer een uitstekende pot en groeide in de wedstrijd met Tess Wester-achtige taferelen. Deze zondag speelde ook de bank een belangrijke rol met tactische wissels, onder leiding van Jolanda Liewes en Alet Gritter. Na zestig minuten was het dan eindelijk een feit: het kampioenschap was voor VAKO met twee punten, behaald met een eindstand van 15-17.

In de kleedkamer vloeide de champagne rijkelijk en het feest ging nog tot de late uurtjes door in Vries. Bij deze willen onze dames alle invallers van het afgelopen seizoen bedanken; zonder hen was het niet gelukt! En het laatste woord gaat welverdiend naar Bernard Cheret, die zijn trainerscarrière na vijf jaar beëindigd bij de club in Vries: bedankt! Op naar het volgende seizoen waar de ploeg dit goede spel door gaat proberen te zetten in de eerste klasse. De VAKO dames zien jullie graag weer op de tribune in sporthal De Kamp bij de bekerwedstrijd op 25 april of in het seizoen ’18/’19.