Forward Vako 2 – 1

Geplaatst op: maandag 11 november 2019

VAKO 1 was zondag te gast bij Forward in Groningen, de oudste studentenvoetbalclub van Nederland. De nummer twee in 3B won ternauwernood van VAKO: 2-1.
Forward uit is altijd bijzonder. Omkleden in het Aclo-complex op Zernike, de tassen naast de dug-out. Een kantine met oude bankstellen tegen de bar, de bestuurskamer (Blauwe Kamer) afgescheiden met slecht een paar blauwe latten en een pitcher bier voor 7,50 euro. Koffie? Nee dank u.
VAKO had het na de aftrap moeilijk op het kunstgras in Groningen. Forward drong flink aan en was naarstig op zoek naar de openingstreffer. Eerst stond de lat een doelpunt in de weg. Maar een fractie later was het dan toch raak. Uit een afgeslagen voorzet wist David Wagner voor Forward de 1-0 te scoren.
VAKO leek een zware middag tegemoet te gaan. Met kunst en vliegwerk en een attente doelman Bert Hofstee werd een tweede tegentreffer voorkomen. Trainer Richard Poortman moest zijn spelers voortdurend bij de les houden.
Maar tegen het einde van de eerste helft kwam VAKO in zijn 4-4-2 opstelling beter in het spel en kreeg kansjes. Het aandringen werd beloond. Andre Manzeza pikt de bal slim af van zijn bewaker, trok naar de rand strafschopgebied en rondde met een keurig schot af: 1-1. Een mooie opsteker voor de rust.
In de tweede helft bleef Dennis Schot geblesseerd achter in de kleedkamer. Emanuel Manzeza verving hem. Roy de Bruin schoof naar achteren in de hoop de 1-1 te vast te houden. Die hoop was van korte duur. De gevaarlijke aanvoerder Bart Breman van Forwards mocht van VAKO opstomen tot de rand zestien meter en gaf met een geplaatst schot doelman Hofstee het nakijken: 2-1.
Een tegenvaller voor VAKO, maar het team herpakte zich in de loop van de tweede helft. De broertjes Manzeza waren voorin gedreven en met hoekschoppen werd VAKO steeds gevaarlijker.
Tot grote kansen leidde het niet, maar voor Forward was het de laatste minuten billenknijpen. Waar een puntje was verdiend, viel de VAKO-treffer niet. Het bleef 2-1 voor de nummer twee.

VAKO blijft steken op de twaalfde plaats en speelt 24 november de eerstvolgende wedstrijd tegen HSC in Sappemeer.