Gewenste overwinning VAKO

Geplaatst op: maandag 25 februari 2019

Interim trainer Allart Bouw met een pikstart los bij VAKO: 1-0 winst op Kwiek

Een zonovergoten De Fielliettaz Goethart was VAKO goedgezind deze zondag. Een voorsprong, op slag van rust door een vrije trap van Tim van Huffelen, werd in een benauwde tweede helft door VAKO met bij vlagen kunst- en vliegwerk tot het einde aan toe vastgehouden met de drie broodnodige punten als gevolg. Een vliegende start dus voor interim trainer Allart Bouw die zijn eerste zondag met een overwinning bekroond zag.

Tegen Veendam zag het er al goed uit maar was er onder de streep nog geen resultaat. Een resultaat (lees: drie punten) dat tegen Kwiek deze zondag een vereiste was. De stand op de ranglijst, met VAKO op 11 punten en Kwiek op 13 geeft de noodzaak aan. Negentig minuten verder is VAKO in ieder geval Kwiek gepasseerd, maar de overige concurrenten pakten ook punten onderin dus in veilige haven is VAKO bij lange na nog niet.

Bouw had meer keuze dan zijn collega Hendrik van Bergen een week eerder want Van Huffelen en Dennis Wollerich waren teruggekeerd van de Alpen. Van Huffelen begon in de basis. Stefan Hondeveld, Jordy Schuur en Wollerich op de bank. VAKO begon goed aan dit cruciale duel met veel bezit van bal en veld maar grote kansen creeeren ging moeizaam voor de ploeg uit Vries. Emmanuel Manzesa was een keer dichtbij, grote broer Andre ook toen hij vlak voor Kwiek goalie Dennis Dijk opdook en Patrick Steenbergen was vlakbij de goal van het jaar toen hij het leder in één keer net over volleerde na een mooie dieptepass van Van Huffelen. De grootste kansen echter waren voor het leep counterende Kwiek, dat de tactiek van een jaar eerder kopieerde (toen 3-0 winst). VAKO doelman Cas van der Wijst toonde vandaag aan dat zijn goede vorm van de laatste weken niet incidenteel is. Van der Wijst heerste en was de rust zelve bij de inzetten van met name Kwiek spits Rick Waals. Beide teams leken op een brilstand bij rust af te stevenen maar het was Van Huffelen die de kans kreeg op slag van rust zijn expertise te etaleren. Rand zestien meter, vanaf rechts en een prachtige krul bij de muur langs kansloos achter doelman Dijk: 1-0 voor VAKO.

Na de thee ging VAKO gestaag op jacht naar de tweede, maar aangezien die maar niet kwam bleef het akelig spannend in Vries. Het was wederom Kwiek spits Waals met een mega kans op de gelijkmaker, maar ook VAKO kreeg met Emmanuel Manzeza (schot over, mede als gevolg van een te hobbelig veld), Steenbergen op de keeper en in het zijnet en Andre Manzeza (snoeihard op de lat) ruimschoots mogelijkheden om het duel vroegtijdig in het slot te gooien. De slotminuten waren extra spannend met de ene na de andere scrimmage in het Vrieze strafschopgebied, maar de nul bleef voor VAKO op het bord. Bouw & Co dolblij met de drie punten en vol goede moed op naar volgende week zondag wanneer het volgende cruciale duel alweer op het programma staat: Siddeburen thuis.