VAKO handbaldames blijven op koers

Geplaatst op: zondag 24 november 2019

Op de laatste zondag van november moesten de dames – nog steeds aan kop – aantreden tegen de dames van DOS. Het tweede team van Emmercompascuum staat momenteel zevende in de tweede klasse, maar desondanks is het een ploeg dat altijd veel weet te scoren. Een doelpuntenregen was dan ook de verwachting met twee goed scorende teams tegen elkaar. Niets bleek minder waar. DOS opende de wedstrijd met een doelpunt, maar vlak daarna maakte Daniek Hindriks de gelijkmaker op de break-out samen met Lisanne Liewes. Agnes Meijerhof wist een penalty te stoppen, waarna Marieke Pothof de 2-1 maakte. Daarop volgde een periode waarin beide ploegen aan het zoeken waren naar de gaatjes en de doelpunten , daarmee bleef de doelpuntenregen nog even uit. Gelukkig wist VAKO hun modus na een minuut of tien in de aanval in ieder geval te vinden en stond het in no time 7-1, met onder meer twee doelpunten van Nienke Hendriks.

De tegenstander wist nog een aantal keren te scoren vanuit een penalty en de middenopbouw, maar gelukkig had de thuisploeg hier een goed en vooral snel antwoord op. Linsey Fraiquin werd prachtig aangespeeld op de cirkel door oud-DOS’er (nu uitkomend in het rood-gele tenue) Suzanne Maatje. De dames uit Zuid-Drenthe hadden meer moeite om te scoren, mede mogelijk gemaakt door uitstekend verdedigend werk van Kim Tolner. Zo was het rust met een stand van 10-5 op het scorebord in het voordeel van de Vriezenaren.

In de rust werd er vooral even adem gehapt door een ieder en was de opdracht om in de dekking eerder aan te pakken, beter met elkaar te sluiten en aanvallend de snelheid nog meer op te voeren. Dat laatste liet Cobie Engberts zich geen twee keer zeggen en ze pikte de bal er tussenuit om het vervolgens netjes af te ronden. Daar waar de tegenstander meer moeite had in de eerste helft om het net te vinden, ging dat ze de tweede helft iets gemakkelijker af en wisten ze meermaals uit dezelfde combinatie te scoren. Gelukkig bleek VAKO zelf ook scoren: cirkelspeelster Inge Blok werd mooi aangespeeld, wist af te maken en zo bleef het gat tussen de beide teams nog steeds vijf doelpunten. Ook Iris Boekema mocht na een langdurige blessure en maanden van toekijken bij haar ploegie weer de eerste minuten maken. Door mooie druk vanaf de linkerkant werd de rechterkant goed vrijgespeeld en zo pikte ook Iris haar eerste doelpuntje weer mee. Daar waar knokker Anne Wiering in de wedstrijd niet het geluk aan haar zijde had en meermaals de bal hard op de lat en paal wist te plaatsen, kwam de bal uiteindelijk nog wel op de juiste plek in het doel aan het einde van de wedstrijd. En ook Tamara Jansma liet in de laatste minuten zien wat ze kan in het veld door Suzanne een bal op Maat(je) aan te spelen en vervolgens een penalty te stoppen. Na zestig minuten spelen klonk dan het eindsignaal en bleven de punten in eigen huis met een eindstand van 26-19.

Volgende week staat er een belangrijke wedstrijd op het programma voor onze dames en spelen zij op zaterdagavond tegen het tweede team van HVZ Vivendi, die momenteel op een tweede plaats staan. Bij winst weten onze VAKO’ers een nog duidelijker gat te slaan met de andere ploegen in de tweede klasse. Op zaterdagavond om 19.15 uur spelen onze dames in Oosterhesselen.