De eerste twee punten van 2020 in the pocket voor VAKO handbaldames

Geplaatst op: zondag 12 januari 2020

Na de deceptie van vorige week was het van belang om de punten deze eerste thuiswedstrijd van het jaar wel in Vries te houden. De vorige keer – uit in Borger – is er veel gescoord en was het zeker in het begin van de wedstrijd geen appeltje-eitje, maar ging VAKO er overtuigend met de punten naar huis na een uitslag 23-32, veel doelpunten voor én tegen. Voor VAKO van groot belang om het goede gevoel en de lijn van het oude jaar weer te vinden en door te gaan met de puntenreeks waar ze toen mee begonnen zijn.

Om 13.00 uur vingen onze dames aan tegen de derde ploeg uit Borger. Nog steeds moest VAKO het deze week zonder vaste waarde Daniek Hindriks stellen door een eerder geplande vakantie in Mexico. Ook viel Linsey Fraiquin uit in de training voorafgaand aan de wedstrijd. Door een botsing met teamgenoot Sonja Tolner moest zij rust houden om te herstellen van een hersenschudding. Ook Cobie Engberts kon deze week niet aansluiten door blessureleed. Met een licht gewijzigde opstelling gingen de Vriezenaren ervoor. Anne Wiering opende de score door een goal vanaf de middenopbouw. Borger wist even op voorsprong te komen door tweemaal vanaf de linkerkant te scoren. VAKO was weer wakker geschud en Marieke Pothof wist te stand weer gelijk te trekken. Ook keepster Agnes Meijerhof vond het welletjes met de doelpunten van Borger na vier keer scoren en hield daarna haar doel schoon. Het oude spel werd hervonden, het tempo werd opgevoerd en er volgden vele snelle tegenaanvallen. Ook Speedy Gonzales (oftewel Eline Hoenderken) was deze zondag weer in de hoogste versnelling op het veld te vinden en kreeg zeeën van ruimte aan de andere kant van het veld. Suzanne Maatje daarentegen was meer een dieseltje wat betreft haar eigen goals, maar ook ver in de eerste helft was ze “los” en wist zij tweemaal het net te vinden. Daar waar VAKO veelvuldig bleef scoren, lukte dat aan Borgers kant iets minder goed. In de slotfase tackelde Iris Boekema nog even vrouw én bal, waarna Kim Tolner de eerste helft afsloot met een goal door zelf goed door te gaan. En zo stond er een stand van 11-4 op het scorebord na dertig minuten spelen.

In de rust was het zeker nodig voor onze dames om even op adem te komen, ondertussen opheldering van de opdrachten van de coaches. Aan het begin van de tweede helft leek VAKO het snelle spel van de eerste helft vast te kunnen houden. De ene snelle tegenaanval nog mooier dan de ander. Als team naar voren en opties te over. Zo was ook Lisanne Liewes helemaal vrij voorin, maar – blind en vol vertrouwend op haar teamgenoot – toch afspelen op Nienke Hendriks op links zorgde des te meer voor een zekerheidje van een goal. Binnen een aantal minuten spelen wist VAKO uit te lopen tot 15-4, waarna ze in het tragere spel van Borger werden getrokken. De snelheid verdween en de slordigheid kwam ervoor in de plaats in de aanval. Dit resulteerde in een onnodige break-out tegen. Gelukkig bleef de dekking wel goed staan, onder meer door goed verdedigend werk van Inge Blok en zelfs met twee vrouw meer op het veld wist Borger niet te profiteren. Keepster Tamara Jansma keerde nog penalty’s en zo kwam de stand niet meer in gevaar voor VAKO. Na twee helften spelen was het dan ook 17-8 in het voordeel van de thuisploeg. De tweede helft liet VAKO geen spectaculair spel zien, maar met weer twee punten op zak lijkt het kampioenschap en promotie elke week een beetje dichterbij te komen en kan de staf tevreden zijn.

Volgende week zondag spelen onze dames (#1) om 13.05 uur in Erica tegen HVE2000 DS2 (#10).