VAKO dames 1 houdt de punten in huis

Geplaatst op: donderdag 11 november 2021

In plaats van zondag stond er deze week een wedstrijd op het program op de woensdagavond. Een
keer geen trainen, maar keihard aan de bak om twee punten in huis te houden. En dat ze aan de bak
moesten, bleek ook daadwerkelijk het geval op deze woensdagavond 10 november. VAKO trad om
19.20 uur aan in eigen huis tegen de Groningse ploeg V&S. Net zoals trainster Sandra van Bergen
vinden veel van de speelster van VAKO hun herkomst in Groningen bij V&S. Dit resulteerde in een
afgeladen sporthal De Kamp, daar waar veel Groningse supporters waren afgereisd naar Drenthe. Op
papier een gemakkelijke wedstrijd voor de thuisploeg, maar niets bleek minder waar, in de eerste
helft.
Om 19.20 uur klonk het eerste fluitsignaal en gingen de ploegen van start. Daar waar de Vriezenaren
hoopten de gehele wedstrijd de dienst uit te maken, was het Groningen die de score opende en
binnen no time op een 0-2 voorsprong stond. VAKO leek wakker geschud en via een aantal
gemakkelijke en snelle aanvallen stond VAKO weer op een ruime voorsprong. Toch werd het aan het
einde van de eerste helft weer spannend. VAKO verslapte. In de verdediging ontstonden er teveel
gaten voor de Groningers en in de aanval werd geduld niet bewaard, noch snelheid gemaakt. Daar
waar Tamara Jansma een prima eerste helft keepte met mooie reddingen, ging een vervelende
lobbal er in de laatste seconde toch nog in, waar Jansma zich ook nog eens lelijk mee bezeerde.
Daarmee gingen beide ploegen rusten met een gelijke stand op het scorebord: 10-10.
Een harde preek was te verwachten in de kleedkamer van trainster Sandra van Bergen, want
tevreden was zij allerminst. Maar zou dit binnenkomen? De 14-koppige ploeg had zelf heel goed door
dat het spel wat zij in de eerste helft hadden laten zien ver onder hun doen en niveau was. De
tweede helft moest dus beter én scherper.
De dames gehuld in roodgeel startten onwijs sterk in die tweede helft. Via een onderschepping van
de bal door Denise de Vries kwam Suzanne Maatje aan de overzijde helemaal alleen voor het doel te
staan en wist zij dit vlijmscherp af te maken. Vanuit een goede dekking en sterke omschakeling
scoren in de aanval is precies het spel dat VAKO graag speelt en wat in de eerste minuten van de
tweede helft ook prima tot uiting kwam. Echter wist VAKO deze flow niet vast te houden en lieten zij
V&S toch weer dichterbij komen. Niet alleen dichterbij, maar de ploeg uit Groningen wist zelf op een
voorsprong van 15-16 te komen. Wederom een goede wake-up call voor Vries. De versnelling werd
weer ingezet. Vanuit deze snelle aanvallen werd weer gemakkelijker gescoord, maar ook bij
opgebouwde aanvallen wist VAKO hun kansen te benutten. Vanuit de hoeken werd er door Marieke
Pothof en Nanda de Vries nog maar weinig gemist en zo werd het gat weer verder uitgebouwd door
de thuisploeg. Uiteindelijk -met het beoogde spel van trainster Sandra van Bergen- was VAKO uit
Vries toch een maatje te groot voor de dames uit Groningen en wisten ze overtuigend te winnen met
een eindstand van 29-20.
Hopelijk weten de dames uit Vries in een volgende wedstrijd een minder lange aanloop nodig te
hebben om uiteindelijk hun natuurlijke spel te laten zien. Op zondag 21 november mogen de VAKO-
dames weer laten zien wat ze waard zijn. Ze spelen dan om 13.30 uur in eigen huis tegen het eerste
team van Actief Klazienaveen. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, beide ploegen
hebben tot nu toe in de competitie nog geen punten gemorst.