VAKO handbal laat punten in Rolde liggen

Geplaatst op: maandag 4 december 2023

Op zaterdagavond 2 december vond de heuse Drentse derby plaats in Rolde. Onze dames wisten vorige week eindelijk te winnen. Hopelijk zou dit een goede boost zijn voor de Vriezenaren richting een stijgende lijn voor de komende wedstrijden. Maar toch was het Unitas die vele malen beter uit de startblokken kwam deze zaterdagavond. Twee keer knipperen met de ogen en de thuisploeg had een geweldige voorsprong genomen met een stand van 8-1. Een achterstand die voornamelijk te wijden was aan een gatenkaas in de dekking. Iets waar voornamelijk Unitas-speelster Meike Luis goed van wist te profiteren. Zowel door veel eigen doelpunten als door anderen goed in positie te brengen.
Nu is natuurlijk bij handbal alles nog mogelijk, maar terugkomen van zo’n achterstand is een zware opgave. Aan oud gediende Jolanda Liewes om deze avond onder de lat te staan, in afwezigheid van keepster Zoë Abbingh. De 58-jarige Vriezenaar liet zien wat ze nog in huis had en wist zelfs aan het einde van de eerste helft nog een penalty te keren. Dat voorkwam de 19e goal voor de thuisploeg en zo gingen beide teams terug de kleedkamer in voor een korte rust met een stand van 18-9.

In de tweede helft moest er een gat worden dicht gelopen van negen doelpunten. En daar leek VAKO bij de start van de tweede helft ook echt in te geloven. Ze tapten uit een ander vaatje. Door een verandering in de dekking met Sanne Hartlief mid-achter en Marieke Pothof ervoor stond de verdediging veel sterker en kwam Unitas niet meer gemakkelijk in hun spel. In de aanval was er een meer gevarieerd spel te zien en zo kropen onze dames toch stiekem steeds een beetje dichterbij. Vanuit verschillende posities wisten de rood-gelen te scoren, maar het mag niet onvermeld blijven dat maar liefst 13 doelpunten van de hand van Denise de Vries kwamen. Daarmee was zij de topscorer van de avond.
De eerste helft was overduidelijk die van Unitas, maar de tweede helft was die van VAKO die ze met twee punten verschil eigenlijk wonnen. Helaas niet goed om onderaan de streep ook een puntje (of twee) mee te mogen nemen naar huis, want het resulteerde in een eindstand van 29-21.

Volgende week mogen ze het weer proberen. Dan spelen ze om 13.30 uur thuis tegen de Cirkeltijgers uit Groningen.